Dialoog is van onschatbare waarde. Het is een de lijm die onze maatschappij bij elkaar houdt en een manier waarmee de individu kan doorklinken in de collectiviteit. Maar in onze huidige samenleving is deze vorm van communicatie aan het afbreken. En dat klinkt misschien counterintuïtief, gezien de hoeveelheid communicatie die plaatsvindt via alle media die we hebben.

Polarisatie vindt plaats wanneer communicatie afbreekt. Op dat moment begint het ‘us-versus-them’ mechanisme te werken, waarbij de ene groep projecteert op de andere groep dat wat ze niet willen zijn. Het zwart-wit denken, waarbij elke negatieve ervaring wordt generaliseert en een noemer wordt voor een gehele bevolkingsgroep, is de volgende stap richting de afbraak van communicatie. We beginnen te praten over een groep mensen in plaats van met die groep mensen. We doen ze af als een collectiviteit, die we vervolgens ontmenselijken zodat het nog makkelijker wordt om ze af te doen als ‘gevaarlijk’, mensen met wie ‘niet valt te praten’.

Handelen naar vooroordelen doen we allemaal. Sommige politieke ideologieën maken er meer gebruik van dan anderen, maar dialoog is leerzaam & nuttig voor iedereen, omdat het ons doet onderkennen dat onze wereldbeelden niet maar één smaak hebben. Nuance is een kostbaar goed in een gepolariseerde politiek & maatschappij.

Dat is voor ons de reden geweest om te beginnen met de Beweging. Hoe meer we over dialoog leren, des te mooier de ervaring van dialoog wordt.

Máár, we hebben jullie hulp nodig. Wij doen dit namelijk op vrijwillige basis- naast ons werk, de yahtzeeclub, de kookwedstrijden, golf, mijn breiclubje, en Irish River dancing. We hebben het dus allemaal tamelijk druk, en we hebben mensen nodig om ons te helpen bij het runnen van de Beweging.

Nu heb je deze page geliked, waarschijnlijk omdat het idee van dialoog je wel aanstaat. De hamvraag is natuurlijk, wat kan jij doen? Je kan ons op twee manieren helpen:

1. Wordt dialoogbegeleider! Kom een keer op een van onze dialoogtrainingen, of op een van de trainingen van onze partnerorganisaties, die we op deze pagina zullen delen. Als je dialoogbegeleider wordt, zal je in ons bestand staan, en als we ergens een dialoogsessie organiseren wordt jij op de hoogte gebracht en kan je kijken of je een dialoog kan komen faciliteren. Dialoogbegeleider worden bij de Beweging is geheel vrijblijvend.

2. Kom meedoen! Er zit meer werk achter de Beweging dan je denkt. We hebben media accounts, en een website, en een netwerk wat onderhouden moet worden. Er gaat veel georganiseer achter een zelf opgezet initiatief zitten. Als je graag bij wil dragen en bijvoorbeeld een maandelijkse nieuwsbrief wilt maken, of de Facebook pagina wilt beheren, of graag stukken wilt schrijven voor de website, let us know! We hebben heel hard mensen nodig om de Beweging draaiende te houden. En mocht je zelf ideeën hebben hoe we dingen anders/beter kunnen doen, dan ben je natuurlijk ook welkom om jouw eigen plan te maken & mee te timmeren aan de Beweging.