Door Kelly Meulenberg

Naar mijn mening kun je twee dingen doen in deze tijd van verwarring en verharding: zelf een muur opwerpen tegen mensen en informatie waar je niet direct iets mee kunt, of je juist kwetsbaarder opstellen en de constructieve confrontatie opzoeken.

Ik kies voor dat laatste. Tegelijkertijd sta ik als hardcore introvert met perfectionisme niet te springen om wildvreemden aan te spreken. En hoewel ik dankzij mijn werk als schrijfcoach ervaring heb met luisteren en doorvragen, beperkt die ervaring zich tot mensen uit een bepaald publiek en een onderwerp waar ik gespecialiseerd in ben.

De training die de Beweging organiseerde met Nederland in Dialoog was daarom een mooie mogelijkheid om breder te leren kijken. Na korte introducties van de organisaties, zocht iedereen een groepje op.

Onder begeleiding van Jorus gingen mijn groepsleden en ik aan de slag met de methodiek van Nederland in Dialoog:

1. Kennismaken - waar denk je aan bij het thema ‘luisteren’?
2. Ervaring delen - wanneer voelde jij dat er écht naar je geluisterd werd?
3. Dromen - hoe zou een droomwereld eruit zien op het gebied van luisteren?
4. Doen - wat kun je doen om die wereld een stapje dichterbij te brengen?

Ondanks de nieuwigheid en het aanvankelijke ongemak wist iedereen zich open te stellen. Het leverde een mooie verscheidenheid aan verhalen en insteken op, en ook veel herkenning. Waar we het precies over hebben gehad? Dat is vertrouwelijk 🙂

Aan het einde van de middag kreeg iedereen de kans om hun ervaring met de andere groepen te delen. Ik merkte dat mijn hoofd en hart daar te vol voor zaten. Ik had tijd nodig om alles te laten bezinken (bovendien schrijf ik altijd beter dan dat ik spreek). Dus bleef ik stil. En ik was niet de enige.

Onderweg naar huis kwamen er echter steeds meer anekdotes, associaties en vragen in me op. Ik was bekaf, sufgeluld, maar de dialoog had van mij toch nog twee uur langer mogen duren.

Ik zit vol energie om op 4 maart de straat op te gaan. Ik ben nog steeds zenuwachtig, maar heb er alle vertrouwen in dat we er een waardevolle middag van zullen maken. Kom ook praten, of luisteren, of deze softie een bemoedigende knuffel geven. Hier vind je alle informatie.